We've updated our Terms of Use. You can review the changes here.

Transformation

by Nionde Plågan

/
 • Streaming + Download

  Includes unlimited streaming via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.
  Purchasable with gift card

    €8 EUR  or more

   

 • Record/Vinyl + Digital Album

  Transformation

  Release date: 28.10.2022
  Label: Moment Of Collapse Records
  Cat#: MOC189
  Total: 6 Songs ; 49:03 min
  Pressing: 250x Vinyl LP (orange/swamp green split)

  Includes unlimited streaming of Transformation via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.
  ships out within 10 days

    €16 EUR or more 

   

1.
Jag är nog ganska kass på att faktiskt formulera vad det är jag vill, när det gäller sånt som är viktigt på riktigt. Det är så mycket lättare att kritisera och förhålla sig professionellt skeptisk. Det är inget spektakulärt man längtar efter på daglig basis. Få dra sig lite till. Kunna känna att man pallar med. Få känna att det är okej att inte orka alla dagar. Få stanna till ibland och vila upp när man så behöver Få några timmar till att fylla med sin egen tid. Få försvinna ut ibland. Små äventyr, mer än fyra veckor om året. Få vakna utvilad och motiverad. Kunna starta upp i långsam takt. Få tid att tänka på nån annan. Ha tid att vilja ställa upp. Få diskutera nåt som verkar viktigt, eller tramsa runt en hel natt utan mål. Känna sig fri att faktiskt välja. Slippa känna sig låst av alla jävla förväntningar. Få känna medvind. En framtid värd att tro på. Uppleva rättvisa. Slippa drivas framåt av ett yttre hot. Få känna gemenskap och aldrig behöva konkurrera.Få krypa upp i någons famn utan flera veckors framförhållning. För att livet kom emellan. För att livet alltid står emellan. Jag vill det här för oss. Jag vill det här för oss.
2.
Resenär 12:06
En resa till en annan plats. En annan position. Ett par steg upp och fortsatt fart. Men ena foten kvar. Ett försprång som gett resultat. En ny vokabulär. Ett nytt förakt smyger sig på. En stolthet som finns kvar. Vem tror jag att jag är, rakryggad? Vem tror jag att jag är, en som skäms? Vem tror jag att jag är, en resenär? Vem tror jag att jag är, till salu? Var tror jag att jag är, på väg mot toppen? Var tror jag att jag är; men farligt nära Var tror jag att jag är; att tappa bort Var tror jag att jag är; allt verkligt? En resa som alltid känts rätt given, som likaväl kunde vart otänkbar. En resa som tar mig med längs stigen. Kan aldrig vila för att stanna kvar. Jag skäms för hur jag har börjat se mig. Som nån egen jävla lyckas smed. Jag skäms för hur jag tror jag förtjänar. Att äta från en silversked. Jag skäms för hur jag har börjat se ner. På andra människor utan val. Jag skäms för hur jag har slutat se dem. Som offras för ett nyckeltal. Vem tror jag att jag är, rakryggad? Vem tror jag att jag är, en som skäms? Vem tror jag att jag är, en resenär? Vem tror jag att jag är, till salu? Var tror jag att jag är, når aldrig toppen! Var tror jag att jag är; och farligt nära Var tror jag att jag är; att tappa bort Var tror jag att jag är; allt verkligt? En sån som jag är kanske fast, mitt emellan. Mitt emellan, med stolthet och förakt inför både det jag kom ifrån och det jag är nu. Härmar bäst jag kan, anpassar och anammar. Härmar bäst jag kan, biter mig i läppen. Undanhåller, betonar utifrån vem som lyssnar. Känns mest som jag infiltrerar. Har lurat alla än en gång. Känns mest som jag infiltrerar. Har lurat alla än så länge. En klassresa, ett klassförakt, en borttappad verklighet. En danskinredd bostadsrätt, stolar för flera tusen på impuls. Och det känns knappt, kan du fatta att det känns knappt? Att jag inte skäms ännu mer ändå. Andra dagar är det tvärtom, omöjligt att tvätta bort arvet som det innebär att alltid se begränsningar. Ekonomiska såväl som sociala, även om de inte säkert finns kvar. Vem tror jag att jag är, en resenär? Vem tror jag att jag är, en förrädare? Har jag en aning om vem jag är? Vet jag ens lite vem jag är?
3.
Klockan ringer. Drömt om jobbet. Svep en kaffe, tänk på jobbet! Åk till jobbet, jobba på väg till jobbet! Äta sova dö, deluxe! Äta sova dö, deluxe! Lämnar jobbet klockan sju. Ändå en bra dag, hinner laga mat. Viftar bort en tanke om att livet bleknar framför mig. Inga intressen kvar, går till gymmet. Ingen gemenskap kvar, utom jobbet. Glömt allt viktigt, blundat för. Men vem är jag att klaga på trettio tusen efter skatt. Lysande karriärutsikter. Äta sova dö, deluxe! Fast är det här livet ändå? Äta sova dö, deluxe! Vad är det här för liv ändå? Äta sova dö, deluxe! Äta sova dö, deluxe! Det skulle ju inte bli så här, sa jag inte det? Jag skulle ju inte bli sån här, lovade jag inte det? Hur kunde det bli så här? Utvecklande jobb, men ett fördummande liv. Jobbet äter allt, inget annat kvar. Verkliga interaktioner, jag längtar! Men att hålla kontakten blir till en stress i sig. Karriärhora! Ursäkta språket, men när det kommer till självhat skräds inte orden. Äta sova dö (deluxe edition). Crème de la crème! Meningslöst så in i helvete. Utvecklande jobb, men ett fördummande liv. Jobbet äter allt, inget annat kvar. Verkliga interaktioner, jag längtar! Men att hålla kontakten blir till en stress i sig. Karriärhora! Ursäkta språket, men när det kommer till självhat skräds inte orden. Äta sova dö (deluxe edition). Crème de la crème! Meningslöst så in i helvete. Karriärhora! Ursäkta språket, men när det kommer till självhat blir orden som de blir. Äta sova dö (deluxe edition). Crème de la crème! Meningslöst så in i helvete.
4.
Vanligt folk 06:17
Text av Elsie Johansson Vi byggde huset. Insatsen kontant. 1456 kvadratmeter tomt. En plätt på jordens yta. Ett tak under himlen. På treetexskivan skrev vi våra namn. Vi. Du och jag. Vanligt folk. Fostrade med psalmverser, saltsill och gröt till hederliga människor. Arbetsamma. Skötsamma. Helst inte skuldsatta. Framtidstro i blåblicken. Inga överord. Herregud människa, vi har då uppfyllt måttet! Vi har löpt hela loppet från tjugofemöresspringan i gröna skolsparbössan till aktieportfölj. Nog har fosterlandet haft glädje av oss. Haft glädje av oss. Minns du dina brevkurser, då på femtitalet? Minns du första bilen för tvåtusentre? Minns du kristallglasen vi köpte, två och två i taget? Minns du den där boken, Vett och Etikett? Herregud gosse, vi har då klarat allt! Vi byggde huset. Insatsen kontant. 1456 kvadratmeter tomt. En plätt på jordens yta. Ett tak under himlen. På treetexskivan skrev vi våra namn, vilken underlig idé! Talar vanligt folk om kärlek överhuvudtaget? Känslor och liknande; psyke vad är det? Något som är farligt? Något som gör ont? Bäst att inte ligga vaken om natten och grubbla; Av grubbel blir man sjuk. Bäst att smeka katten och småsjunga lite. Om ett tak under himlen, en plätt på jordens yta. Och vem läser namnen om sådär en femti år?
5.
Oro 07:46
Känner ofta stolthet, på ett sätt, över att berätta varifrån jag kom. Rentav nån slags hybris på ett sätt. Mer underifrån, lärt mig alltihop. Stolt över att ha uppfostrats som barn, av folk som upplevt begränsningar. Och som ändå lyckats ge mig ett annat liv än de själva haft. Andra möjligheter, chans till andra val. Större frihet på många sätt. Få förunnat, såklart. Och som lyckats ge mig en trygghet som har gått att bygga på. Samtidigt ingen stolthet hemmavid. Pekpinnar, uppläxningar, noll tålamod. Utgår från att de inte kan eller fattar någonting. Tycks nog sakna all form av respekt. Aggressivt och konfrontativt letar jag fel; envisas jag med att rätta till. Förutsätter fel. Gör allt annat än ser upp till; allt annat än att behandla med respekt. Jag vet att jag inte är den första som känner av en oro som den här. Rädd för att mina världar ska kollidera. Nån skämmer ut sig; gör det uppenbart att vi inte passar in. Att vi inte riktigt vet. Så jag fortsätter att tillrättavisa, läxa upp, knäppa om, rätta till. Utan att hålla tillbaka. Utan att kunna hålla tillbaka. Det är kränkande, förnedrande. Jag lyckas inte hålla tillbaka. Ur klasskillnader och status föds oundvikligen ett förakt. Känns tydligare för varje dag. Skammen blir värre. Trots att stoltheten är starkare, tycks den svårare att upprätthålla. Så vad vi borde röra oss mot är en värld bortom klassen. Jag vill det här för oss; en värld bortom klass. Jag vill det här för oss; en värld bortom hat.
6.
Affirmation 09:13
Originaltext av Assata Shakur, i svensk översättning av Athena Farrokhzad och Leandro Schclarek Mulinari Jag tror på att leva. Jag tror på ett spektrum mellan Betadagar och Gammamänniskor. Jag tror på solsken. På väderkvarnar och vattenfall, trehjulingar och gungstolar. Och jag tror att frön gror till skott. Och skotten gror till träd. Jag tror på händers magi och ögons visdom. Jag tror på regn och tårar och evighetens blod. Jag tror på livet. Och jag har sett dödsparaden marschera genom jordens torso, skulpterade kroppar ur leran. Jag har sett dagsljusets förstörelse, och blodtörstiga maskar bli tillbedda med honnör. Jag har sett att de snälla blir de blinda och de blinda i ledband. Enkel matematik. Jag har gått på glasskärvor. Jag har ätit upp mina ord och andats in likgiltighetens stank. Jag har låsts in av de laglösa. Handfängslats av hatarna. Munkavlats av de giriga. Och, om jag vet någonting alls, är det att en mur bara är en mur. Ingenting annat. Den kan rivas. Den kan rivas. Jag tror på att leva. Jag tror på födelsen. Jag tror på kärlekens svett och sanningens eld. Och jag tror att ett vilset skepp, med trötta, sjösjuka sjömän fortfarande kan styras hem, hem till sin hamn.

about

Released by Moment of Collapse Records (DE).

Credits:
Jonathan Spånberger - Vocals
Behzad Mehrnoosh - Guitars
Gustav Björkman - Bass
Anton Johansson - Drums

Recorded, mixed and mastered by Behzad Mehrnoosh.
Tracked at Piteå Musikhögskola, 4-6 december 2020.
Artwork and design by Maja Morén.

Thanks for listening.

credits

released October 28, 2022

license

all rights reserved

tags

about

Nionde Plågan Stockholm, Sweden

Screamo/Post-metal band, based in Stockholm, Sweden.

contact / help

Contact Nionde Plågan

Streaming and
Download help

Redeem code

Report this album or account

If you like Nionde Plågan, you may also like: